Oprava kostela sv. Alžběty ve Svatém Poli

22.8. 2009 Autor Michal Němeček Komentáře Komentáře (0) Kategorie Svaté Pole Hodnocení 0.00 Přečteno x2601

Oprava kostela sv. Alžběty ve Svatém Poli

V minulosti byl několikrát učiněn pokus stav věcí řešit, avšak získané prostředky (ač za mohutné účasti místních obyvatel) byly malé a zcela nedostačující na  provedení větší opravy. Kostel měl poškozený krov v několika místech, nad lodí a presbytářem byly dřevěné části napadeny dřevokaznou houbou a dřevokazným hmyzem. Vzácné západní průčelí budovy mělo omítky v tragickém stavu a již 15 let zde bylo ochranné lešení.

Proto farnost Svaté Pole požádala o zařazení do programu SZIF (Státního zemědělského investičního fondu), který v rámci EAFRD (Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova), umožňuje podporu venkova. A v rámci tohoto programu podala farnost projekt "Záchrana kostela sv. Alžběty - nejstarší historické památky ve Svatém Poli". Tento projekt byl v květnu 2008 přijat a od června 2008 se začalo s opravami. Během léta a podzimu 2008 se realizovala výměna střešní krytiny a rekonstrukce poškozených částí krovu. Na jaře 2009 se firma Pavel Polák, s.r.o. pustila do rekonstrukce omítek.

Celý projekt byl naplánovaný na 4.155.000 Kč, k čemuž je nutné přičíst náklady na vypracování projektu, úvěr (celá stavba se financuje z úvěru a teprve po dokončení a následné kontrole je proplácena příslušná část sjednaná při podepsání projektu) a další doprovodné výdaje.

 

 

A výsledek?

Pár dní před dokončením...

Slavnostní otevření proběhne 8. listopadu 2009 při slavnostní bohoslužbě v 10.45.

Děkujeme všem sponzorům, kteří se jakkoli podíleli na rekonstrukci kostela. Nejen v této poslední fázi, ale i v předchozích fázích.

 

Více fotografií v galerii!