Liturgický prostor

23.5. 2009 Autor Michal Němeček Komentáře Komentáře (0) Kategorie Kostel Dobříš Hodnocení 0.00 Přečteno x2022

Dnes jsme se zúčastnili velice zajímavého semináře

o úpravě liturgického prostoru...

Kostel na Dobříši volá po úpravě liturgického prostoru, otázkou je ale jak. Proto byla jmenována "komise" z několika farníků, kteří by shromáždili podněty. Jedním z bodů této komise je také vzdělání se v otázkách litorgického prostoru. A právě v této době se uskutečnila na první ekumenická konference zaměřená na sakrální prostor. Šlo především o setkání liturgů a architektů. Mezi významnými hosty byl např. významný německý profesor liturgiky K. Richter, dále naši čeští liturgové (F. Kunetka, P. Kopeček, J. Kotas) a celá řada dalších významných liturgů a architektů.

Jednotlivé přednášky se nejvíce dotýkaly uspořádání liturgického prostoru podle pokoncilní liturgie a mnoho pro a proti řady pokusů. Zaznělo i to, že v Čechách máme řadu případů spíše nepovedených pokusů, které sice vychází z velké invence umělců, ale vůbec nerespektují smysl liturgie.

Seminář byl pro nás také významný tím, že jsme mohli navázat kontakty a osobně poznat některé osobnosti, které nám do budoucna mohou významně pomoci.

Ze semináře je k dispozici skriptum, které na požádání rádi zapůjčíme.

P. Michal N.