Výlet s rodiči

18.4. 2009 Autor Klára Sochorová Komentáře Komentáře (0) Kategorie Články Hodnocení 0.00 Přečteno x2031

Již tradičně pořádáme na jaře  výlet s rodiči. Také letos jsme se drželi tradice, a tak jsme první březnovou obotu vyrazili z Malého Chlumce na Dobříš. Jedna skutečnost nás však docela zaskočila – překvapil nás velmi vysoký počet účastníků.

Malý Chlumec - mapaNa autobusové zastávce se sešlo 58 dětí a dospělých a jeden pes. I tahle skutečnost přispěla k tomu, že jsme se znovu zamysleli nad tím, proč vlastně akce pro rodiče dětí z našich oddílů pořádáme. Zejména ve chvílích, kdy rodiče supí do kopce jako mašinka a ještě uhýbají dobře mířeným ranám banditů, přemýšlejí o tom také oni.

První důvod je velmi jednoduchý: chceme, aby se rodiče mohli podívat, jak to v oddíle funguje a jak jejich dítě v oddíle funguje - jestli není uťáplé v koutku nebo právě naopak. Druhý důvod velmi úzce souvisí s prvním: chceme, aby rodiče měli šanci poznat ty, kdo jejich děti vedou a koho mohou děti považovat za vzor svého chování. Nechceme být kdosi schovaný za přezdívkou, který chodí na sraz v červené bundě. Chceme, aby rodiče věděli, komu svěřují své děti a jaké jsou základní hodnoty, kterými se náš život řídí. Třetím důvodem, proč zveme rodiče na společný výlet, je naše snaha alespoň trochu poznat prostředí, ze kterého děti v našich oddílech pocházejí. Můžeme se tím vyhnout mnoha přešlápnutím a nepříjemným situacím, které můžou vyplynout z rozdílného rodinného zázemí. Čtvrtým důvodem je prostě chuť nabídnou také rodičům trochu zábavy.

Samozřejmě, že ne vždy se všechno povede, ale  věřím, že mají smysl akce, na kterých se potkáváme s rodiči dětí z našich oddílů. Proto bychom rádi pošťouchli ty, kteří tentokrát zůstali doma, aby se příště nebáli dorazit. A ono nejde jenom o akce našich oddílů, ale o všechny příležitosti, kdy se můžete seznámit s těmi, kteří se podílejí na výchově vašich dětí.

Nebo vás nezajímá, komu svoje děti svěřujete?