Slavnost sv.Cyrila a Metoděje

5.7. 2020 Autor Ludmila Musilová Komentáře Komentáře (0) Kategorie Články Hodnocení 0.00 Přečteno x585

Je až neuvěřitelné, sledujeme-li životopis našich světců, jakou měli odvahu a sílu vyrazit do země, která z jejich pohledu byla zcela barbarská. Přichází z nejvyspělejší země světa na samý okraj. A navíc budou mnohokrát čelit nařčení západních představitelů církve, že jejich forma hlásání a především liturgie je v rozporu se zbytkem učení církve.

Avšak tito světci jdou evangelium obhájit před papežem, a to opakovaně. Tragický osud nepřijetí či kalkulování "mocných" nemohou zastavit evangelium. Velkým objevem našich světců bylo sestavení abecedy, která dokázala zachytit slovanský jazyk, a díky tomu bylo také možné přeložit Bibli. Je zjevné, že Boží slovo v životě těchto mužů hrálo klíčovou roli. Dnes jsme o tisíc let dál. Jak vypadá dnešní hlásání evangelia? Najdeme odvážné, kteří žijí z Božího slova, uposlechnou Boží výzvu a vyjdou znovu hlásat Slovanům radostnou zvěst?                                                  Autor: Angelo Scarano. Převzato z vojtechkodet.cz 

Cyril a Metoděj přinesli takovou formu liturgie, aby byla tehdejším lidem srozumitelná. Po tisíci letech se můžeme znovu ptát: Rozumí lidé dnešní doby tomu, co se děje v kostele?
Těm, kteří by chtěli lépe porozumět, je určen seriál dvouminutových videí s názvem "120 minut o liturgii" (na webu liturgie.cz), kde jsou přehledně vysvětleny jednotlivé části mše svaté. V čase prázdnin se tak nabízí příležitost zamyslet se hlouběji nad obsahem a krásou liturgického slavení, abychom mohli lépe prožívat to, co slavíme.