Seminář NANOVO 16. 3. 2010 4. setkání

16.3. 2010 Autor Michal Němeček Komentáře Komentáře (0) Kategorie Pastorační centrum Hodnocení 0.00 Přečteno x1668

ilustrativní foto svetlaV úterý 16. března jsme se již po čtvrté setkali v rámci naší postní obnovy. Tentokrát jsme částečně rekapitulovali předchozí setkání a z nich se pokusili najít další krok.

Tímto novým krokem je výslovné pozvání Pána, konkrétně Krista, do vlastního života. Je zřejmé, že takový okamžik, není bezproblémový, nemá-li být jen prázdným gestem. Proto jsme se modlili za složité okamžiky vlastního života.

Po modlitbě jsme ještě letmo zkoumali, které setkání bylo prozatím nejdůležitější. Samozřejmě se nejvíce vryje do paměti aktuální okamžik, ale i tak jsou zajímavé výsledky

1. setkání : 23. 2. Otevřít oči pro Boha - Michal Němeček - 13 % účastníků

2. setkání: 2.3. Mám naději připravenou v nebi Lev Eliáš  Kol 1,3-5 - 10 % účastníků

3. setkání 9.3 Modlitba za osvobození a uzdravení - Michael Špilar - 25 % účastníků

4. setkání 16.3. Rozhodnutí pro Krista - Michal Němeček - 58 % účastníků

Samozřejmě někteří lidé nebyli na všech setkáních a někteří jen těžko volili.

 

Mnohem závažnější než zpětný pohled je nový úkol. Tentokrát má dvě části.

V první se ptáme, co nám ve farnosti schází? Konkrétně nám jde o tyto oblasti: 1) z duchovních aktivit 2) ze společenských aktivit 3) z technických či stavebních věcí. Cílem není anketa ale odpovězení si na otázky, které nás samotné skrytě trápí. V příštím setkání s našimi odpověďmi zkusíme pracovat.

Druhá část se vrací k dnešnímu setkání: Tento týden chceme Boha nově pozvat do svého života. Toto pozvání zahrnuje nejen hezká slova či modlitbu, ale především rozhodnutí: dovolit Bohu, aby v mém životě (opět) směl jednat.

Toto rozhodnutí můžeme realizovat různým způsobem. V liturgii to děláme slovem AMEN, které připojujeme k Vyznání víry. Tento týden Vás zvu, abychom toto rozhodnutí vyjádřili písemně. Svými slovy zformulovali dopis Bohu, ve kterém zazní jak bolavé věci, naše nejistoty a strach, tak také odhodlání. Důležitá není forma (uhlazenost), ale co největší upřímnost a pravdivost vůči Bohu.

Tento dopis nikdo nebude zveřejňovat. Nechte si ho doma! Důležité je, že dokážeme Pána výslovně pozvat.

 


Ač jsme tentokrát neprosili o reakci, přesto jedna se objevila:

Dobrý večer, nějak mi to nedá, když se dívám na procenta zdvihnutých rukou po otázce, který večer obnovy byl nejdůležitější,  mám potřebu reagovat osobně na dotaz, co mi který večer dal. Na prvním setkání bylo úžasné povzbuzení ke společné spontánní modlitbě a vedení modlitby, na druhém pro mne nezapomenutelný výklad bratra Lva, který vyzdvihl podstatné a ačkoli jsem pro něho nezvedla ruku, myslím, že získal nezaslouženě málo hlasů. Na třetím setkání jsem pro nemoc nebyla, ale nepochybuji o tom, že bylo důležité. A čtvrté setkání jako "Rozhodnutí pro Krista" je prostě znova zásadní vždycky!!! Děkuji, že se mohu účastnit....